Forrás:
http://ourcelebration.blog.hu/2012/07/30/a_tokeletes_vajas_keksz
A tökéletes vajas keksz
( kb. 50 darabhoz)
- 225 g szobahőmérsékletű vaj
- 100 g porcukor
- 1/2 teáskanál vaníliakivonat vagy fél vaníliarúd kikapart belseje
- 1/4 teáskanál só
- 320 g finomliszt
- díszítésnek kristálycukor vagy nádcukor.
A vajat keverjük habosra, és adjuk hozzá a porcukrot, a vanília aromát és a sót. Ezután jöhet a liszt a masszához és keverjük simára az egészet.
Amikor kész a vajas keksz masszája, vegyük ki és formázzunk belőle egy cipót. Ha túl lágynak érzed, tedd be kicsit a hűtőbe. Szerintem ez a tészta a világon a legfinomabb tapintású, egyszerűen imádom, ahogy gazdag vajtól, a kezemben olvadozva formálódik.
Osszuk fel három egyenlő darabra a cipónkat és sodorjuk belőle három kb. 5-6 cm rudat, amit végül fel fogunk vágni. Amikor el kezdjük a cipót gyúrni, kezdetben morzsálódik, de egy kis idő múlva szépen össze fog állni.
Érdemes sütőpapíron vagy szilikon sütőlapon görgetni a rudat, mert amint kész azonnal bele is görgethetjük a kristálycukorba vagy a nádcukorba.
Figyeljünk rá, hogy ne legyen a rúd repedezett vagy buborékos, ha úgy látod, hogy nem olyan szép, gyúrd újra.
Ezután ujjnyi vastagságú korongokra vágjuk fel és már mehet is a sütőlapra.
180 C-ra előmelegített sütőben kb. 22- 25 perc alatt gyönyörű aranybarnára sül.
Már próbáltam 20 és 25 perc között, minden időskálán, de most 21 perc volt és aranysárga maradt. Érdemes kísérletezni az idővel!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.