
"Akkor lesz igazán jó, ha a tölteléket többféle almából készítjük: legyen benne savanykás, édes, keményebb és széteső fajta is. A cukor mennyiségét az almák ízéhez kell igazítani, a receptben szereplő mennyiség kiindulási alapnak jó.
A tészta készítésénél csak arra kell figyelni, hogy minél kevesebbet nyúljunk hozzá kézzel, hogy a vaj hideg maradjon, ugyanis a tészta a ettől lesz igazán omlós."
- 40 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- csipet só
- 25 dkg hideg vaj
- 6-8 ek hideg víz
A töltelékhez:
- 8-9 nagyobb alma, 3-4 különböző fajtából
- 1 citrom leve
- 5-6 ek cukor, vagy ízlés szerint
- 1 tk őrölt fahéj
- 1/2 tk őrölt szegfűszeg
- csipet őrölt szerecsendió
- 1 ek vaj
1 tojás a tészta megkenéséhez
A tésztához keverd össze a lisztet, cukrot és a sót. Robotgéppel keverd hozzá a hideg vajat, amíg szétmorzsolódik. A vizet kanalanként adagold és mindig hagyd dolgozni a gépet, hogy a liszt felvegye a vizet. Amikor a tészta összeáll, kapcsold ki a gépet. A tésztát oszd két részre 2/3-1/3 arányban. Tedd a két tésztát fóliába, formázz belőlük korongot és hűtsd be fél órára.
A nagyobbik lehűlt tésztát tedd lisztezett munkalapra és nyújtsd 1/2 cm vastagra. Tedd piteformába úgy, hogy az oldalán 2 cm lógjon le, és hűtsd be ismét fél órára.
Készítsd el a tölteléket: az almákat pucold meg, magházukat vágd ki és a gyümölcsöket vágd vékony szeletekre. Keverd az almaszeletekhez a citrom levét, a cukrot és a fűszereket.
Vedd ki a piteformát a lehűlt tésztával a hűtőből, tedd bele a tölteléket és dobj rá vajat kis darabokban. Nyújtsd ki a kisebb tésztát és fedd be vele a pitét. Az alsó és a felső tésztaréteg széleit nyomkodd össze. Vágj nyílásokat a felső tésztarétegbe és kend meg enyhén felvert tojással. Egy kevés cukorral is megszórhatod. Tedd a pitét 230 fokra előmelegített sütőbe, süsd így 10 percig majd vedd vissza a hőmérsékletet 180 fokra. Süsd 1 órán át a pitét, amíg szép aranybarna színt kap.
Forrás:
http://divany.hu/gasztro/2011/03/31/az_igazi_amerikai_almas_pite/
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.