Forrás:
http://zoldorokseg.blogspot.hu
Hozzávalók:
- 2 liter tej
- 7 dkg só
- 0,5 dl 10 %-os ételecet 1 ek.
- kapor, fokhagyma, köménymag, petrezselyemzöld
Elkészítés:
2 liter tejhez egy 3 literes fazékban adjunk 7 dkg sót, majd tegyük tűzre és állandókevergetés mellett főzzük fel kb 10 percig. Utána levesszük a tűzről, beleöntünk 0,5 dl 10%-os ételecetet. A túrósodás mértékétől függően hozzáadhatunk még egy evőkanál ecetet, míg optimális állagú lesz. Ezután 15percig állni hagyjuk, hogy hűljön és túrósodjon. (Érdemes 1 evőkanál ecetet hozzáadni pluszba.)
Ezután az egészet beleöntjük egy felfüggesztett (madzaggal szögre akasztott), csúcsos vászonzacskóba . Hagyjuk a savót lecsurogni, időnként megrázzuk és megnyomkodjuk, hogy tömörödjön.
Kb. 1 órát vesz igénybe. Ettől a sajt rugalmas állagú lesz. Utána keverünk bele fűszereket /kaprot, reszelt foghagymát, petrezselymet, köményt vagy ízlés szerint bármilyen fűszert.
Ezt követően formába tesszük, nehezéket teszünk rá és kb egy éjszakát így hagyjuk. Másnapra fogyasztható, de le is fagyaszthatjuk.
Tipp:
A sajtot érdemes fémszűrőbe tenni, alá pedig szalvétát helyezni, amivel a tetejét is betakarjuk. Nehezéknek egy fémdobozt tehetünk rá, melybe apró kavics helyezünk.
A vászonzacskót, amiben a sajtot felakasztjuk, elkészíthetjük pelenka anyagból is, valamint a forma kibélelésére is megfelelő.
Forrás:
http://zoldorokseg.blogspot.hu/2012/05/sajt-hazilag.html
Házi fogrém
- 4 csapott evőkanál kaolin (gyógyszertárból) - helyettesíthető az élettani szempontból hasznosabb hektorittal vagy zeolittal is,
- 2 csapott evőkanál szódabikarbóna,
- 1 csapott teáskanál finomra őrölt Himalája só,
- 1 teáskanál kókuszvaj,
- 2-4 csepp szegfűszeg illóolaj (vagy ízlés szerint borsmenta, zsálya, bazsalikom, ánizs, teafa, grapefruit, citrom, édes narancs, fahéj, mirha - vagy ezek keveréke)
- 4-5 evőkanál desztillált víz (amennyit felvesz, hogy közepesen lágy krém legyen).
Az egészet jó krémesre kikeverjük, betöltjük a tégelybe és használható. A végleges állagát másnapra éri el.
Forrás:
http://zoldorokseg.blogspot.hu/2012/04/fogkrem-es-fogpor-hazilag.html
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.