HTML

kreatívkodás és sütés-főzés

A kreativitás határtalan, de az agyam befogadóképessége nem. Összegyűjtöm a kedvenceim, így nem kell mappákban tárolnom semmit, ennyi.

Címkék

2012.10.28. 17:41 arokviki

Zöldpont avagy készítsünk házilag sajtot vagy fogkrémet

Forrás:

http://zoldorokseg.blogspot.hu

Házi sajt

Hozzávalók:

  • 2 liter tej
  • 7 dkg só
  • 0,5 dl 10 %-os ételecet 1 ek.
  • kapor, fokhagyma, köménymag, petrezselyemzöld

Elkészítés:
2 liter tejhez egy 3 literes fazékban adjunk 7 dkg sót, majd tegyük tűzre és állandókevergetés mellett főzzük fel kb 10 percig. Utána levesszük a tűzről, beleöntünk 0,5 dl 10%-os ételecetet. A túrósodás mértékétől függően hozzáadhatunk még egy evőkanál ecetet, míg optimális állagú lesz. Ezután 15percig állni hagyjuk, hogy hűljön és túrósodjon. (Érdemes 1 evőkanál ecetet hozzáadni pluszba.)
Ezután az egészet beleöntjük egy felfüggesztett (madzaggal szögre akasztott), csúcsos vászonzacskóba . Hagyjuk a savót lecsurogni, időnként megrázzuk és megnyomkodjuk, hogy tömörödjön.
Kb. 1 órát vesz igénybe. Ettől a sajt rugalmas állagú lesz. Utána keverünk bele fűszereket /kaprot, reszelt foghagymát, petrezselymet, köményt vagy ízlés szerint bármilyen fűszert.
Ezt követően formába tesszük, nehezéket teszünk rá és kb egy éjszakát így hagyjuk. Másnapra fogyasztható, de le is fagyaszthatjuk.

Tipp:
A sajtot érdemes fémszűrőbe tenni, alá pedig szalvétát helyezni, amivel a tetejét is betakarjuk. Nehezéknek egy fémdobozt tehetünk rá, melybe apró kavics helyezünk.
A vászonzacskót, amiben a sajtot felakasztjuk, elkészíthetjük pelenka anyagból is, valamint a forma kibélelésére is megfelelő.

Forrás:

http://zoldorokseg.blogspot.hu/2012/05/sajt-hazilag.html

 

Házi fogrém

  • 4 csapott evőkanál kaolin (gyógyszertárból) - helyettesíthető az élettani szempontból hasznosabb hektorittal vagy zeolittal is,
  •  2 csapott evőkanál szódabikarbóna,
  •  1 csapott teáskanál finomra őrölt Himalája só,
  •  1 teáskanál kókuszvaj,
  •  2-4 csepp szegfűszeg illóolaj (vagy ízlés szerint borsmenta, zsálya, bazsalikom,  ánizs, teafa, grapefruit, citrom, édes narancs, fahéj, mirha - vagy ezek keveréke)
  •  4-5 evőkanál desztillált víz (amennyit felvesz, hogy közepesen lágy krém legyen).


Az egészet jó krémesre kikeverjük, betöltjük a tégelybe és használható. A végleges állagát másnapra éri el.

Forrás:

http://zoldorokseg.blogspot.hu/2012/04/fogkrem-es-fogpor-hazilag.html

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://lopvakreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr64875147

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása