Karamell mouse
Forrás:
hozzávalók 6 főre
- 2 tubus cukrozott sűrített tej
- 4 tojás
- 1 ek cukor
- 7 dkg vaj
- 4 dl habtejszín
elkészítés
- A sűrített tejből karamellkrémet főzünk: egy befőttes üvegbe nyomjuk, rátekerjük a tetejét, egy edénybe tesszük, felengedjük vízzel, hogy az üvegben lévő sűrített tej fölé érjen, rátesszük az edény tetejét, és 3 órán keresztül pici lángon főzzük.
- A krémet langyosra hűtjük, hozzákeverjük a vajat.
- A tojások sárgáját a cukorral vízgőz fölött fehéredésig keverjük, majd a karamellkrémhez adjuk.
- A tojások fehérjét habbá verjük, és óvatosan hozzáforgatjuk.
- A tejszínt is habbá verjük, ezt is a masszához forgatjuk, majd szép simára összedolgozzuk.
- Poharakba tesszük, tördelt csokis keksszel rétegezzük, a tetejére csokiforgácsot szórunk, és lehetőség szerint egy éjszakán át a hűtőben pihentetjük.
Krém karamell
Forrás:
hozzávalók 6 főre
Krémhez
- 625 ml tej
- 1 vaníliarúd
- 125 g kristákycukor
- 3 db tojás, felverve
- 3 tojássárgája
Karamellhez
- 90 g kristálycukor
- 2 ek víz
elkészítés
- A sütőt előmelegítjük 180 ºC-ra. A tejet a vaníliarúddal épphogy felforraljuk, majd félretesszük.
- Miközben a tej melegszik, elkészítjük a karamellt: egy vastag falú lábasba tesszük a cukrot, melegítjük, közben forgatjuk az edényt, hogy mindenhol egyenletesen barnuljon. Amikor már jól karamellizálódott a cukor, lehúzzuk a tűzről és óvatosan hozzákeverünk két evőkanál vizet, megállítva ezzel a karamellizálódás folyamatát. Hat szuflés tálka aljába igazságosan elosztjuk a karamellt.
- Egy tálban kikeverjük a cukrot a tojásokkal és a tojássárgákkal, rászűrjük a felforralt tejet (a vaníliarúdra már nincs szükség) és a tálkákba öntjük a meglehetősen híg krémet.
- Mélyebb tepsire helyezzük a tálkákat, a tálkák feléig felengedjük a tepsit vízzel és mehetnek is a sütőbe. Légkeverésre állítva körülbelül 35-40 perc alatt megszilárdul a krém. Amikor kész, a tálkákat kiszedjük a vizes tepsiből és fogyasztás előtt 30 percig hűlni hagyjuk. Tálaláskor a tálkákból tányérokra borítjuk a créme caramelt.
Kávé krémlikőr
hozzávalók 6 főre
- 2,5 dl rum
- 1,5 tubus sűritett tej
- 3 dl tejszín
- 3-4 tk méz
- 3-4 ek lefőzött kávé
- 3-4 csepp vanília aroma
elkészítés
- Minden hozzávalót összekeverünk (nincs sorrend).
- Beleöntjük az italt egy műanyag flakonba vagy üvegbe.
- Mehet a hűtőbe.
Gőzölt kávékrém
http://www.nosalty.hu/recept/gozolt-kavekrem
hozzávalók 4 főre
- 400 ml tej
- 100 ml tejszín
- 2 tojás
- 2 tojássárgája
- 1 cs vaníliás cukor
- 40 g cukor
- 1-2 tk instant kávépor
- 4 tk cukor
elkészítés
- A tejet a tejszínnel felfőzzük.
- A tojásokat a tojássárgákkal, a vaníliás cukorral és 40 g cukorral elkeverjük, majd a forró tejet apránként hozzákeverjük. A végén hozzákeverjük a kávéport.
- A kávés tejet 4 hőálló edénykébe (kb. 150 ml űrtartalom) töltjük.
- Az edénykéket egy tepsibe rakjuk, annyi forró vizet öntünk a tepsibe, hogy a formák feléig érjen. Előmelegített sütőbe toljuk, és gőzöljük.
- Kivesszük, hűlni hagyjuk, és legalább 2 órára hűtőbe tesszük.
- Tálalás előtt megszórjuk a maradék cukorral, majd egy karamellizáló pisztollyal aranybarnára karamellizáljuk.
Kávékrém ahogy Kyngu készíti
http://www.nosalty.hu/recept/kavekrem-ahogy-kyngu-kesziti
hozzávalók 3 főre
- 1 bögre tej
- 1 csésze kávé
- 1 db tojás
- 1 ek liszt
- 2 cs vaníliás cukor
- 3 ek cukor
elkészítés
- A tejet felmelegítjük a vaníliás cukorral.
- A tojássárgáját a cukorral és a kávéval elvegyítjük, hozzákeverjük a lisztet és a forró vaníliás tejjel felengedjük.
- Tűzre tesszük, és sűrűre főzzük.
- Melegen poharakba vagy üvegtányérokba öntjük, és hagyjuk kihűlni.
- Tetejét tejszínhabbal és csokireszelékkel díszítjük!
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.