Valódi gyorsétel, és a tészta kitűnően fagyasztható. Ha egyszerre nagyobb mennyiségnek látunk neki, a feldarabolt, liszttel enyhén meghintett gnocchi kisebb-nagyobb tasakokban akár 2-3 hónapra is mélyhűthető.
Ha ebben a formában használjuk, még fagyosan dobjuk a lobogva forró vízbe, és a főzési időre számoljunk rá 5-6 percet.
A jó gnocchi legfontosabb hozzávalója az alacsony víz- és magas szárazanyag-tartalmú, úgynevezett lisztes burgonya – a sárga héjú fajták közül a hazai kínálatból többek között az Ella vagy az Agria is remek hozzá.
Ha igazán könnyű gnocchival akarjuk elkápráztatni a családot vagy a baráti társaságot, a burgonyával ne, de a hozzáadott liszttel spóroljunk nyugodtan! A héjában főtt burgonya helyett héjában sülttel még tökéletesebb eredményt lehet elérni – nem csak zamatosabb lesz a burgonya, de egyáltalán nem nő a víztartalma a sütés hatására.
A gnocchi tésztájának bevált alapreceptje valóban kevés összetevőt tartalmaz: burgonya, liszt, tojás és kevés só kell hozzá, és akár többféle mártással is tálalható. Csupán a burgonya sütésére, illetve főzésére kell hosszabb időt szánni, a többi szinte gyerekjáték!
Burgonyás gnocchi egyszerű paradicsommártással
Hozzávalók:
A gnocchihoz:
1 kg lisztes burgonya
8-10 dkg liszt (a burgonya nedvességtartalmától függően)
2 db közepes méretű tojás sárgája
só – ízlés szerint
A mártáshoz:
1 kg passzírozott paradicsom
2 db közepes méretű főzőhagyma vagy vöröshagyma
2 teáskanál szárított bazsalikom (ha van kéznél friss, akkor 1 evőkanálnyi apróra tépkedett levél)
1 teáskanál só
2 evőkanál olívaolaj
bors – ízlés szerint
A tálaláshoz:
néhány bazsalikomlevél, frissen reszelt keménysajt.
Elkészítés: A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A burgonyát alapos mosás után héjastól sütőpapírral vagy alufóliával borított tepsire rakosgatjuk, bő 1 óra alatt puhára sütjük.
Még melegen meghámozzuk, burgonyatörővel áttörjük. Hozzáadjuk a 2 tojás sárgáját, sózzuk, és előbb 2 evőkanálnyi lisztet adunk hozzá (ez kb. 5 dkg-nak megfelelő mennyiség), majd egy evőkanál liszttel meghintett deszkán elkezdjük tésztává dolgozni, Ha szükséges, további lisztet adunk hozzá. A tésztát 4 részre osztjuk, mindegyikből 1,5 ujjnyi vastag rudakat sodrunk, és 1,5 cm-es darabokra vágjuk, enyhén meglisztezzük. Ha van kedvünk és időnk, egy villa hátulján megforgatjuk a kis tésztákat, így jellegzetes mintát vesznek fel. 15-20 percet konyharuhával letakarva pihentetjük.
Jókora fazékban vizet forralunk, sózzuk, és 2-3 részletben kifőzzük a gnocchit. Ha feljöttek a víz felszínére, elkészültek.
Amíg a burgonya sül, elkészítjük az egyszerű paradicsommártást. A hagymákat finomra vágjuk, az olajon üvegesre dinszteljük. Felöntjük a passzírozott paradicsommal, fűszerezzük. 8-10 perc alatt, folyamatos keverés mellett besűrítjük – sűrítőanyagra nincs szükség! A paradicsom főzés hatására szépen besűrűsödik.
A kész gnocchit tálra szedjük, a paradicsommártással átforgatjuk. Tálalásnál frissen reszelt keménysajttal, bazsalikommal kínáljuk.
Ez az alaprecept különösen ízletes, ha a gnocchit hőálló edénybe szedjük, meglocsoljuk paradicsommártással, a tetejét bőségesen megszórjuk reszelt sajttal, és forró sütőben 15-20 perc alatt átsütjük.
Forrás:
http://www.mindmegette.hu/gnocchi-az-olasz-krumplinudli-48192
Cukkinis gnocchi
Hozzávalók:
- 1 kg cukkini
- 4 fej hagyma
- 1 nagyobb paradicsom
- 50 dkg gnocchi
- olaj
- só
- bors
- fokhagyma
- kakkukfű
- egyéb fűszerek
Elkészítés:
Olajon megfonnyasztjuk a csíkokra vágott hagymát, mikor üveges, rátesszük a félbe vágott és felkarikázott cukkinit. Felöntjük vízzel, és fedő alatt 10 percig pároljuk. 10 perc után hozzáadjuk a megpucolt, apróra darabolt paradicsomot és a fűszereket, és fedő alatt tovább pároljuk, amíg minden megpuhul. Gnocchival tálaljuk (de nagyon finom sima főtt tésztával is).
Forrás:
http://www.mindmegette.hu/cukkinis-gnocchi.recept
Ajánlott bejegyzések:
A bejegyzés trackback címe:
Kommentek:
A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.