HTML

kreatívkodás és sütés-főzés

A kreativitás határtalan, de az agyam befogadóképessége nem. Összegyűjtöm a kedvenceim, így nem kell mappákban tárolnom semmit, ennyi.

Címkék

2013.04.06. 13:09 arokviki

Túró rudi torta


Túró Guru torta


A Pöttyös Túró guru desszertje ihlette ezt a tortát. Alul kakaós piskóta, rajta citromos-vaníilás túrókrém, két túrós réteg között karamella, a tetején pedig csoki aprított mogyoróval. Sok réteg, sok mosatlan, de a végeredmény isteni!:)

Túró Guru torta

Kakaós piskóta 2 tojásból egy 22-24 cm-es formába
2tojás
7dkg liszt
1dkg kakaópor
7dkg cukor
2ek víz
Túrókrém:
50dkg túró
2dl habtejszín
15dkg porcukor
1 kezeletlen citrom héja reszelve
1 tasak habfixáló
1 tk. vaníliakivonat
Karamella:
10dkg cukor 
30 g víz
20 g méz
40 g vaj

1dl tejszín
Csokibevonó:
20dkg tejcsoki
5dkg aprított törökmogyoró
1tk. vaj


A piskótát hagyományos módon elkészítem egy 22-24cm-es kapcsos tortaformában. (Fehérje kemény habnak, apránként közben bele a cukor és a víz, majd fakanállal óvatosan sárgája, végül a kakaós liszt finoman hozzáforgatva. 180fokon 15perc alatt megsül).
A tortalapot kiveszem a formából, és hűlni hagyom.

UPDATE: A karamella receptjét a Snickers piténél használtra változtattam, mert ez jobban bevált, és kevésbé rizikós.

Közben elkészítem a karamellát: A tejszínt a vajjal összemelegítem jó forróra. A cukrot a vízzel és a mézzel együtt megolvasztom egy lábasban (közben nem szabad keverni, maximum ha égne az oldalán, a lábast kicsit megdönteni!!), majd amikor aranybarna, hozzáöntöm a meleg vajas tejszínt, és másfél percig még kavargatom. Ne ijedjünk meg, ha először feljön, és nagyon bugyog, néhány keverés után homogén, szép krémet kapunk. Ezt is hagyom hűlni picit, hogy ne forrón öntsem a túróra.

A túrókrémhez a tejszínt habbá verjem a habfixálóval, a cukorral, citrommal, vaníliával, majd a krémes túrót fakanállal belekeverem.

A piskótát visszateszem a csatos formába, és ebben állítom össze a sütit.
A krém felét a kihűlt piskótára kenem, majd rácsorgatom a karamellát. Hűtőben 20 percet hagyom dermedni, majd jöhet rá a krém másik fele is, majd vissza a hűtőbe.
A csokimázhoz gőz fölött felolvasztom a csokit a vajjal, majd beleszórom a mogyorót.
Rácsorgatom a tortára, majd 1-2 óra a hűtőben, forma levesz, és tálalható.

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://lopvakreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr115203967

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása