HTML

kreatívkodás és sütés-főzés

A kreativitás határtalan, de az agyam befogadóképessége nem. Összegyűjtöm a kedvenceim, így nem kell mappákban tárolnom semmit, ennyi.

Címkék

2013.04.08. 18:47 arokviki

Fondant készítése

Link1:

http://tortabirodalom.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1122466

Link2:

Forrás:

http://kiskukta.blogspot.hu/2010/04/nyujthato-fondant-keszites-kepekben.html

" A Kifőztük újság 2-ik számába készítettem ezt a képsort, most a blogomba is felteszem, hátha segítséget jelent pár embernek.
Receptet hozzá megtalálhatjátok ITT, ahová csak a sima fehér receptjét írtam be, ITT megtalálható a céklával színezet és egy összefoglalót a gyakori kérdésekkel, ITT pedig a kakaóval színezett fondant.

Első lépésben a porcukort egy sűrű szitán (pl teaszűrő) átszitáljuk, ez lényeges momentum, fontos, hogy minél finomabb porcukort kapjunk. Egy részét a porcukornak félre pakoljuk, a keverő tálban pedig egy lyukat képezünk a porcukor közepébe.

A zselatint a folyadékkal összekeverjük. Én eleve abban az edényben szoktam ezt tenni, ami illeszkedik egyik lábasomra, így kevesebbet mosatlanítok.

Időközben egy lábasba teszünk kb 2-3 ujjnyi vizet forrni, mikor forr rátesszük a zselatinos folyadékot, addig melegítjük, míg teljesen felolvad a zselatin. Közben kavargatjuk.

Mikor felolvadt hozzátesszük a mézet és a margarint,

majd addig kavargatjuk, míg teljesen feloldódik benne a margarin.

A zselatinos masszát a porcukorhoz adjuk, majd kanállal kavarjuk bele a porcukort, mindaddig, míg bírjuk, utána kezünkkel gyúrjuk tovább hozzá a porcukrot. Én ebben a keverőtálban szoktam végig gyúrni, van aki kiveszi, és munkalapon gyúrja készre, nekem így jobban kezemre áll, de mindegy, hogy hol csináljuk.

Addig adagoljuk hozzá a porcukrot, míg szép egynemű, gömbé álló, kézhez még jócskán tapadó masszát kapunk. A porcukrot a vége felé már csak kanalanként adagoljuk, és addig ne tegyünk hozzá újabb adagot, míg jól nem dolgoztuk bele a masszánkba, mert lehet már az az 1 kanál elegendő. Ha tortát szeretnénk bevonni vele hagyhatjuk lágyabbra, figurák részére kicsit keményebbre, ezt gyakorlattal lehet kitapasztalni.

Miután készen vagyunk csomagoljuk duplán bele egy frissentartó fóliába, a fóliát jó ha még az elején odakészítjük, mert ragacsos kézzel nehéz a fóliával bánni. Hagyjuk pihenni a kész maszát szobahőn kb. 6 órán át."

Link3:

Forrás:

http://margit2.hu/kiprobaltrecik/

Fondant készítés bolti pillecukorból :

 "Ahogy Fruzsika és Ede csinálta kész bolti Marchmallowból (pillecukorból) :

Legelőször 50 deka porcukrot átdaráltam még egyszer, majd közékevertem 4 deka kukoricakeményítőt, s az egészet egyneműsítve átszitáltam egy másik tálba. Betettem egy nagy kiolajozott (üveg is lehet) műanyag tálba 2 zacsi (60 deka) MM-t felolvasztani a mikróba. Hát persze, hogy fölért a tetőig! Azt hittem, hogy összeesik, ahogy olvad, de ez nem akart. Tehát ajánlom, nem magas, inkább széles szájú tálba tegyétek. Pár perc forgás után megrázogattam, s ezt vagy háromszor megismételtem. Kb. 3-4 perc alatt megolvadt.

Aztán kiolajoztam az asztalt, meghintettem bőven porcukorral, és kiborítottam. Elkeserítően ragadt először, de viszonylag hamar összeállt. Margarinozni kell a kezet gyakran, nem baj ha ebből a növényi zsiradékból még bele is gyúródik. Lazán gyúrni eleinte, mert ha megnyomva gyúrtam, azért még ragadt. Nem tudtam megállapítani, hogy mikor lesz kész, ezért egyszerűen csak abbahagytam. Pedig szerintem jó erősen kellett volna gyúrni a filmen látottak alapján (de e nélkül is szép sima egynemű lett).

Felvett 55 deka porcukrot és a vége felé már csak nagyon vékonyan szitálva keményítőztem . Jobban is lehetett vele dolgozni.

Kicsit pihent nylonban.

Aztán újra átgyúrtam bőven sütőmargarinozott kézzel a fondant, irtó jó lett. (remélem) majd a formázáskor derül ki, meg a kinyújtáskor... Jó sokszor megkentem a kezemet ezzel a növényi zsiradékkal és már egyáltalán nem ragad és szép sima, mint a mellékelt ábra mutatja... Meg vagyok elégedve. Lett belőle 1 kg 26 deka. Kb. 55 deka ment rá egy 26 cm-es tortára. A többi dupla folpackos és nylonzacsis csomagolást kapott. Fél évig is eláll.

Ja, én nem ízesítettem semmivel, mert a bolti marchmallow isteni vanília aromás.
Ha színes bohócos MALLOW COCTAILT kapsz, az is jó, mert felolvasztva és a sok fehér porcukorral összedolgozva szép egyszínű krémszínű lesz.

Tehát egy tortához elég a felét csinálni, 1 csomag marchmallow (30 deka) és kb. max. 30 deka porcukor kicsi (2-3 dkg) keményítő, 55-60 deka bevonó."

 

  

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://lopvakreativ.blog.hu/api/trackback/id/tr675212134

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása